Jakubianka dosiahla 3. SPA v Novej Ľubovni a Jakubanoch

28.07.2010 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 28. júla (TASR) - V dôsledku niekoľko dní trvajúcich dažďov sa zvýšila hladina riek Poprad a Dunajec aj ich prítokov.
Riaditeľ Správy povodia Dunajca a Popradu Anton Baláž pre TASR uviedol, že situácia nie je dramatická, avšak hladina prítoku Jakubianka v Jakubanoch a v Novej Ľubovni, okres Stará Ľubovňa, už dosiahla 3. stupeň povodňovej aktivity (SPA).
\"Je to skôr z dôvodu monitorovania situácie, aby sme mohli zasiahnuť tam, kde by tok spôsoboval nejaké škody, \" informoval Baláž. Pre zvýšenie hladiny Jakubianky je však čiastočne poškodený dočasne osadený pontónový most v obci Nová Ľubovňa. Z uvedeného dôvodu je prejazd cez most obmedzený a pri prejazde treba venovať jazde zvýšenú pozornosť. Podľa dispečera Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove bude oprava mosta trvať tri až štyri dni.
Hladina rieky Poprad zatiaľ nedosahuje ani 1. SPA, ale je zvýšená. Zvýšila sa aj hladina Ľubického potoka, nie je to však dramatické. Tretí SPA dosiahla aj hladina hraničného potoku Biela voda a zatopená je jediná prístupová cesta do Bielovodskej doliny. \"Chceme robiť opatrenia, aby nedošlo k vybreženiu Bielej vody, \" zdôraznil Baláž.
Pracovníci Správy povodia Dunajca a Popradu monitorujú situáciu priamo v teréne. V prípade, že by došlo k ďalšiemu zvýšeniu hladín, dajú návrh na vyhlásenie vyššieho SPA. Podľa Baláža by zrážky mali ustáť v priebehu dnešnej noci, situácia by sa tak vo štvrtok (29.7. ) mala postupne stabilizovať.
 

Vyberte región